UVOD U INFORMATIKU

Za početak, želela sam da napišem neki uvod o informatici, ovaj, i nekoliko narednih postova po meni spadaju u opštu kulturu svakog pojedinca, ali, odakle početi, ako ne od početka? 


Informatika je mlada nauka za čiji se početak vezuju različite godine. Pojam informatike utemeljio je Filip Drajfus (1962.) od reči informamtion i automatique. Iste godine, termin je odobrila i francuska Akademija nauka.
Informatika je nauka koja se, ukratko, bavi čuvanjem, obradom i prenosom informacija putem kompjutera. 
S druge strane, računarstvo je nauka koja se bavi hardverom, softverom, teorijom računara i njihovom primenom. Podelila se na tri osnovne oblasti:
  1. Računasko inženjerstvo (proizvodnja i povezivanje delova računara)
  2. Računarske nauke (teorijski aspekti računara)
  3. Računarske tehnologije (praktična primena računara)
Digitalna revolucija je promena sa analogno mehaničkih i elektronskih tehnologija na digitalne tehnologije. Uzela je maha u 80im godinama dvadesetog veka.
Matematičke osnove računara su brojne (matematička logika, teorija brojeva, kriptografija, teorija grafova, teorija tipova, teorija kategorija..)
Teorija računanja je grana koja proučava probleme rešive putem računara. Deli se na teoriju izračunavanja i teoriju složenosti. Prva teorija bavi se pitanjem da li se problem uopšte može rešiti putem računara, dok druga govori o uspešnosti rešenja. U ovu teoriju ubrajamo takođe i:
  1. Teoriju automata
  2. Logičke strukture
  3. Teoriju izračunjivosti
  4. Fudimentalna ograničenja
  5. Kvantno računarstvo

Prvo pojavljivanje informatike pominje se u Nemačkoj 1957. godine od strane Karla Štajnbuha.
Ipak, ona se razvijala i dosta ranije, sada ćemo pomenuti samo 19. vek i Čarlsa Bebidža koji je zamislio mašinu koja uzima podatke, obrađuje ih i prikazuje nove. Više reči o njemu biće u nekom od narednih postova.

Pozdrav, mladi informatičari :)

Коментари

Популарни постови са овог блога

ČARLS BEBIDŽ

MESEČNI KALENDAR - EXCEL