ČARLS BEBIDŽ

Kako bi predhodni, ali i budući tekstovi bili razumljiviji, neophodno je povremeno ispratiti biografije važnih ličnosti. Za početak, Čarls Bebidž mi se činio kao logičan izbor. U podnožju posta ostaviću vam link do njegove opširnije biografije, a neke bitnije delove izdvojila sam u narednom tekstu.



Bebidž (1791-1871) bio je engleski matematičar, analitički filozof, naučnik, profesor... Izumitelj je "prvog računara" i time zaslužno stiče titulu "oca računarstva". Kao profesor na Kembridžu radio je na prepoznavanju velike greške u računanju matematičkih tabela, pokušavao je da pronađe jednostavan metod kojim bi one bile izračunate brzo i mehanički. Prvu diskusju o principima računanja mašine pokrenuo je pismom namenjenim Hamfriju Dejviju 1822. godine. 
Bebidžove mašine bile su prvi mehanički računari, ali nije ih završio zbog privatnih problema koji su ga u stopu pratili.
Prvi "izum" bila je mehanička mašina pod nazivom diferencijalna mašina razvijena baš 1822. godine. Imala je 25000 delova, bila visoka 7 stopa i teška 15t. Trebalo je da radi na paru i izvršava osnovne aritmetičke funkcije (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje), a uz to i izračunavanje polinoma šestog stepena a+ax+bx+cx^2+dx^3+ex^4+fx^5+gx^6, takođe, imala je i zavidne sposobnosti štampanja.
Kako diferencijalna mašina nije bila dovoljno uspešna, otpočeo je rad na novom, mnogo značajnijem projektu - analitičkoj mašini (preteči savremenih računara)

diferencijalna mašina


Imao je osmoro dece od kojih je tek troje doživelo punoletstvo. U doba njegove najveće posvećenosti mašinama, 1927. godine, umire njegova supruga Džordžijana, otac i dva sina, što opravdava nedovršenost. 

LINK ZA OPŠIRNIJU BIOGRAFIJU


Do sledećeg kuckanja.. :)

Коментари

Популарни постови са овог блога

UVOD U INFORMATIKU

MESEČNI KALENDAR - EXCEL